Pivovar

 

Historie vaření piva ve Vrchlabí sahá až do středověku, kdy se pivo vařilo, jak bylo tehdejším zvykem,  v jednotlivých usedlostech. Později pivo vařila i vrchlabská vrchnost v panském pivovaru a palírně na Horním náměstí. V roce 1896 se však zřítila střecha tohoto vrchnostenského pivovaru a po jeho zániku postavili vrchlabští nový pivovar na zelené louce v jižní části města, kde v roce 1901 vznikl Vrchlabský akciový pivovar. Kvalita piva se prý rovnala tehdejšímu ležáku z Plzně.  Vrchlabský pivovar vděčil této pověsti také díky velmi kvalitní vodě z oblasti Peklo v Hořejším Vrchlabí. Tato voda se svým složením údajně podobala vodě používané v Plzeňském prazdroji.   Za minulého režimu se však pivo ve Vrchlabí přestalo vyrábět a poslední várka ve Vrchlabském pivovaru byla uvařena v roce 1973.

Od roku 1973 se pivo ve Vrchlabí nevařilo a to až do roku 1995, kdy byl v Hořejším Vrchlabí založen minipivovar Krkonošský medvěd a spolu s ním i Hotel Pivovarská Bašta. Jeho zakladatel, pan Zeman, si byl vědom kvality dříve vyráběného Vrchlabského piva a nechal do pivovaru zavézt vodovod ze stejného vrtu, ze kterého byla voda pro výrobu piva využívána v bývalém Vrchlabském pivovaru. Od počátku se v Krkonošském medvědovi vařilo velmi kvalitní pivo, které vyhrávalo na mnoha degustačních soutěžích. Později vlivem dluhů a souhry náhod života začala výroba zde vyráběného moku upadat, až se objekt dostal do konkurzu.

Nyní má Hotel Pivovarská Bašta spolu s minipivovarem Krkonošský medvěd nového majitele, který chce pověst pivovaru opět vzkřísit a postavit ho na nohy. Vyrábí se zde klasické české ležáky, které tvoří základ pivní nabídky, ale nebojí se zde také vyrábět další druhy speciálních piv.

Jako varní voda pro výrobu piva se stále používá ta z vrtu v oblasti Peklo. „Když jsme si nechali udělat rozbor vody, byli jsme velmi mile překvapeni, jaký poklad nám do pivovaru přitéká.“ Nechal se slyšet sládek pivovaru Petr Bednář. Voda totiž obsahuje méně než 5 mg dusičnanů na litr, což jsou parametry jedné z nejlepších kojeneckých vod (kojenecká voda má limit do 20mg/l, běžná pitná voda do 50mg/l). Zároveň je voda velmi měkká a tudíž výborná pro výrobu piva Plzeňského tipu. Unikátní skladba jontů varní vody dává Krkonošskému Medvědovi jeho osobitý charakter a nezaměnitelnou chuť.

Pivo se zde vaří převážně z českého sladu ze sladovny v Záhlinicích a v Benešově, kde se slad vyrábí klasickým způsobem klíčení na humnech. Základem výroby je klasický 12° Světlý ležák českého tipu, vařený klasickým rmutovacím postupem na tři rmuty, díky kterému české pivo plzeňského tipu získalo svůj světový věhlas a stalo se světovým unikátem. Jeho intenzivní a zároveň jemnou hořkost mu dává Žatecký poloraný červeňák, klasická česká odrůda chmelu. Dalším ležákem zde vyráběným je pak 13° HopBit, novozélandský ležák vařený výhradně z novozélandských odrůd chmelu, které se u nás častěji používají spíše pro aromatické "ejly". Některé z nich ale geneticky vycházejí z Žateckého poloraného červeňáku a na Novém Zélandu se používají i pro výrobu ležáků tipu "pilsner", tím vzniká velmi zajímavá kombinace čisté plnosti a sladovitosti ležáku s citrusovým aroma použitých chmelových odrůd, na které jsme zvyklí spíše u "ejlů". V portfoliu bývá také 11°polotmavý ležák. Tipově by šel asi nejvíce by šel přirovnat vídeňským ležákům. Čisté polotmavé pivo s karamelovými tóny a přiměřenou aromatickou hořkostí. Vaří se zde také slabší "ejly", a to jeden pro letní období a jeden pro zimní období. Letní 10,5° Summer Sunset Ale je šťavnatě voňavý "ejlík" barvy letního západu slunce. Pro zimní čas se pak vaří 11° Early Evening Ale, vařený pro dlouhé zimní večery. Ač jeho aroma je poněkud "studenější", neubírá mu to na intenzivním zážitku z chmelově citrusového aroma. Ve stálém portfoliu vyráběných piv jsou také 15° Intergalactic Pale Ale a 17°APA. Pro tyto "ejly" jsou použity originální kombinace aromatických chmelových odrůd a to jak tradičnějších ejlových, ale i těch nově vyšlechtěných. Dále v portfoliu nemůžeme opomenout také 16°Hibiscus. Jedná se o pšeničné pivo tipu Weizen, ale s přidáním květů Ibišku a citronovou trávou, což dělá toto pivo poměrně netradičním. Kombinuje se v něm hutnost a tipické aroma piv tipu Weizen, citronové tóny citronové trávy a svěží, možná až mírně kyselá chuť ibiškových květů, které zároveň dávají pivu jeho růžovo-oranžovo-červenou barvu. Nárazově se zde vaří také různé další druhy piva, která ještě více obohacují pestrost vyráběných piv. Zatím se zde vařily piva jako, 20° Grizzly, belgický "svrchňák" s přídavkem ženšenu, ginka, kotvičníku a šafránu, který dle některých zvěstí má prý afrodiziakální účinky, 14° R.I.P. Ale, tmavší žitná IPA s chmelem Sorachi Ace, která vznikla jako výsledek spolupráce s létajícím pivovarem Pod Kunětickou horou, 18°Imperial Pale Lager, silný ležák chmelený netradičními odrůdami chmelů s velmi zajímavým aroma, 14° Tmavý Ležák, hutné pivo vařeno po vzoru "Flekovského piva", jakožto  poscta nejstaršímu fungujícího minipivovaru u nás, který přežil i riziko direktivního ukončení činnosti za dob minulého režimu, 19° ChocaCola, stout s belgickým nádechem s kakaovými boby, guaranou a plodem kolovníku. Tato piva pravděpodoně v místním porfoliu piv zase někdy potkáme, ale pravděpodobně budou vznikat i další:)

 

Popis jednotlivých piv, která jsou ve stálé nabídce:

 

10,5% Summer Sunset Ale

Polotmavé svrchně kvašené pivo barvy letního západu slunce. Alc: 4,0%.obj

Chmely: Nelson Sauvin, Citra, Galaxy, Cascade NZ, Cascade US, Kvasinky: svrchní, SafAle US-05

Toto pivo, vařené pro čas krátkých sukní, rukávů a kalhot, se vyznačuje svým velmi příjemným a šťavnatým chmelovým aroma. Zároveň v pozadí podkreslu chuť líbivá karamelová sladovitost. Pitelnost tohoto piva zaručuje možnost popíjení až do dlouhých letních nocí.

 

 11% Polotmavý ležák

Spodně kvašené pivo granátové barvy s obsahem alkoholu 4,4%obj.

Chmely: Motueka, Hallertau Blanc, Lublin. Hořkost: 36 IBU. Kvasinky: Spodní (SafLager S-189)

Ve vůni a chuti dominují nasládlé tóny karamelového sladu doplněné jemnou aromatickou hořkostí, která budí k dalšímu dopití. Díky nižšímu prokvašení pivo obsahuje více zbytkového extraktu, který spolu s příjemnou hořkostí vytváří intenzivní chuťový zážitek.

 

 11% Early Evening Ale

Svrchně kvašené světlé pivo, alkoholu 4,4%obj.

Chmely: Comet, Sterling, Chinook, Mosaic Hořkost: 37 IBU. Kvasinky: svrchní, SafAle US-05

Lehký „ejlík vařený pro období brzkých večerů. Intenzivně hořký, zároveň lehký a osvěžující a mimořádně pitelný.

 

12% Světlý ležák

Spodně kvašené pivo, vařené klasickým tří-rmutovým postupem. Obsah alkoholu 4,9%obj.

Chmely:ŽPČ, Hallertau Blanc. Hořkost: 40 IBU. Kvasinky: Spodní (SafLager S-189)

Při výrobě našeho světlého ležáku vycházíme z léty ověřených tradičních postupů výroby piva českého tipu. Svou sytou zlatavou barvu pivo získává intenzivním vařením každého ze tří rmutů. Hořkost je intenzivní, nikoliv však ulpívající ani drsná, natožpak nepříjemná. Většina hořkých látek pochází totiž z Žateckého poloraného červeňáku, který tomuto pivu dává jemnou hořkost a intenzivní chmelové aroma. Jedná se o klasické české pivo plzeňského tipu, vyráběné s úctou k tradičním postupům výroby českého piva. 

 

13% HopBit

Spodně kvašené světlé speciální pivo. Obsah alkoholu 5,5%obj.

Chmely: Motueka, Wai-Iti, NZ Cascade, Rakau, Waimea. Hořkost: 45 IBU. Kvasinky: Spodní, SafLager S-189.

Pivo vařené po vzoru novozélandských ležáků, pro jehož výrobu byly použity čistě jen novozélandské odrůdy chmelu. Toto pivo je vyráběné ze světlých sladů a spodně kvašené, což dává možnost vyniknout unikátnímu aroma novozélandských chmelů, které byly použity i pro studené chmelení během procesu zrání. Ve vůni dominuje intenzivní aroma novozélandských chmelů, které přechází od grepů, limetky a citronů přes květinové až k typické píniově zelené vůni chmelu. V chuti se za intenzivní hořkostí ukrývá mírná a čistá sladovitost. Toto pivo je svěží a aromatické, ale zároveň silné a hutné.

 

15% Intergalactic PA

Svrchně kvašené speciální pivo světle měděné barvy. Obsah alkoholu 6,4%obj.

Chmely: Centennial, Crystal, Columbus, Galaxy, Galena, Hull Melon, Mandarina Bavaria, Nelson Sauvin, Hořkost: 65 IBU. Kvasinky: Svrchní, SafAle US-05.

Toto pivo obsahuje unikátní kombinaci pečlivě vybíraných aromatických odrůd chmele z různých koutů naší planety. Touto skladbou vznikl naprosto unikátní buket aromatických látek, kterému dává možnost vyniknout menší množství karamelových látek ze světlých karamelových sladů.  Aroma tohoto piva není tak intenzivní jako je například u našeho APA 17° ale více šťavnatější. Nižší prokvašení příjemně balancuje jemná aromatická hořkost s intenzivním dozníváním. Nižší jemný říz podporuje pitelnost tohoto piva. 

  

16% Hibiscus - Ibiškový pšeničný speciál

Svrchně kvašené pšeničné pivo obsahující výluh z Ibiškových květů. Obsah alkoholu: 6,8%obj.

 

Chmel: Spalt. Hořkost: 17 IBU. Další suroviny: Ibiškový květ, citronová tráva, med. Kvasinky: Svrchní WB-06

 

Základem tohoto piva je pšeničný slad, který pivu dává hutné sladové tělo. Kvašením pomocí bavorského kmene kvasnic vznikla celá řada aromatických látek, které svým aroma připomínají banány, jablka a hřebíček. Ibiškový květ a citronová tráva navíc doplňují chuťový vjem o mírnou osvěžující aromatickou kyselinku, která se snoubí se sladkostí zbytkového extraktu a klasickým aroma bavorského pšeničného piva. Ibiškový květ navíc zabarvil toto pivo do růžově načervenalé barvy. Jedná se o lehce pitelné a osvěžující pivo, ochucené pouze pomocí přírodních přísad.

   

17% APA 

Svrchně kvašené speciální pivo tipu American IPA, polotmavé. Obsah alkoholu 7,5%obj.

Chmely: Cascade, Citra, Crystal, Chinook, Columbus, Simcoe. Hořkost: 80 IBU. Kvasinky: Svrchní, SafAle US-05

Naprosto nezapomenutelný zážitek z oblasti svrchně kvašených piv. Jedná se o silné pivo s výraznou aromatickou hořkostí. Pro naši „APU“ jsme pečlivě vybírali ze speciálních aromatických odrůd amerického chmele, které se vyznačují velmi vysokým obsahem aromatických látek. Silice těchto odrůd se vyznačují citrusovým aroma, které přechází přes grep, mango až po další tropické ovoce. Tento vjem je navíc umocněn aromatickými látkami vytvořenými během kvašení pomocí speciálního druhu kvasinek. Při výrobě tohoto piva jsme použili čistě jen aromatické odrůdy amerického chmelu včetně studeného chmelení a s chmelem jsme rozhodně nešetřili.