Pivovar

 

Historie vaření piva ve Vrchlabí sahá až do středověku, kdy se pivo vařilo, jak bylo tehdejším zvykem,  v jednotlivých usedlostech. Později pivo vařila i vrchlabská vrchnost v panském pivovaru a palírně na Horním náměstí. V roce 1896 se však zřítila střecha tohoto vrchnostenského pivovaru a po jeho zániku postavili vrchlabští nový pivovar na zelené louce v jižní části města, kde v roce 1901 vznikl Vrchlabský akciový pivovar. Kvalita piva se prý rovnala tehdejšímu ležáku z Plzně.  Vrchlabský pivovar vděčil této pověsti také díky velmi kvalitní vodě z oblasti Peklo v Hořejším Vrchlabí. Tato voda se svým složením údajně podobala vodě používané v Plzeňském prazdroji.   Za minulého režimu se však pivo ve Vrchlabí přestalo vyrábět a poslední várka ve Vrchlabském pivovaru byla uvařena v roce 1973.

Od roku 1973 se pivo ve Vrchlabí nevařilo a to až do roku 1995, kdy byl v Hořejším Vrchlabí založen minipivovar Krkonošský medvěd a spolu s ním i Hotel Pivovarská Bašta. Jeho zakladatel, pan Zeman, si byl vědom kvality dříve vyráběného Vrchlabského piva a nechal do pivovaru zavézt vodovod ze stejného vrtu, ze kterého byla voda pro výrobu piva využívána v bývalém Vrchlabském pivovaru. Od počátku se v Krkonošském medvědovi vařilo velmi kvalitní pivo, které vyhrávalo na mnoha degustačních soutěžích. Později vlivem dluhů a souhry náhod života začala výroba zde vyráběného moku upadat, až se objekt dostal do konkurzu.

Nyní má Hotel Pivovarská Bašta spolu s minipivovarem Krkonošský medvěd nového majitele, který chce pověst pivovaru opět vzkřísit a postavit ho na nohy. Vyrábí se zde klasické české ležáky, které tvoří základ pivní nabídky, ale nebojí se zde také vyrábět další druhy speciálních piv.

Jako varní voda pro výrobu piva se stále používá ta z vrtu v oblasti Peklo. „Když jsme si nechali udělat rozbor vody, byli jsme velmi mile překvapeni, jaký poklad nám do pivovaru přitéká.“ Nechal se slyšet sládek pivovaru Petr Bednář. Voda totiž obsahuje méně než 5 mg dusičnanů na litr, což jsou parametry jedné z nejlepších kojeneckých vod (kojenecká voda má limit do 20mg/l, běžná pitná voda do 50mg/l). Zároveň je voda velmi měkká a tudíž výborná pro výrobu piva Plzeňského tipu.

Pivo se zde vaří z českého sladu, vyráběného klasickým postupem klíčení na humnech. Pro výrobu ležáků se používají jemné aromatické odrůdy Žateckého chmelu. Vyrábějí se zde i speciální druhy piv, jako je například American Pale Ale, vařený z amerických odrůd chmelu, který se v letošním roce umístil na druhém místě na Jarní ceně českých sládků na Zvíkově. „Základem naší výroby jsou samozřejmě klasické české ležáky, bez kterých si nedokážu český pivovárek představit. Chceme ale zákazníkům nabídnout k ochutnání i celou škálu pivní rozmanitosti. Od voňavých ejlů, kterým je například naše APA (American Pale Ale), časem určitě přibydou i další sezónní ejly. Déle pak novozélandský speciál HopBit. A nebojíme se i trochu experimentovat a vyrábět i ochucovaná piva – vše samozřejmě z přírodních surovin, bylin a koření. Příkladem je Grizzly, dvacetistupňové pivo uvařené k příležitosti dvacátého výročí založení pivovaru, svrchně kvašené belgickým tipem kvasnic s obsahem bylin jako je ženšen, ginko, kotvičník a šafrán. Na léto pak plánujeme Ibiškové pivo a na Vánoce pravděpodobně Vánoční speciál s Vánočním kořením. V hlavě mám ještě další nápady, ale ty si zatím nechám pro sebe.“ Vyjadřuje se o pivním portfoliu sládek ing. Petr Bednář.

 

piva Krkonošský medvěd:

 

10,5% Summer Sunset Ale

Nově v nabídce Summer Sunset Ale, stupňovitost je 10,5% EPM. Polotmavé svrchně kvašené pivo barvy letního západu slunce. Jedná se o lehké šťavnaté pivo plné chuti. Kombinace proslavených odrůd chmelu Citra, Galaxy, Cascade, Nelson Sauvin dává tomuto pivu famózní chmelové aroma a zaručuje výtečný chuťový zážitek. 

 

 11% Polotmavý ležák

Spodně kvašené pivo granátové barvy s obsahem alkoholu 4,4%obj.

Chmely: Sládek, Spalt, Lublin. Hořkost: 36 IBU. Kvasinky: Spodní, kmen č. 2 dle sbírky VÚPS

Ve vůni a chuti dominují nasládlé tóny karamelového sladu doplněné jemnou aromatickou hořkostí, která budí k dalšímu dopití. Díky nižšímu prokvašení pivo obsahuje více zbytkového extraktu, který spolu s příjemnou hořkostí vytváří intenzivní chuťový zážitek.

 

12% Světlý ležák

Spodně kvašené pivo, vařené klasickým tří-rmutovým postupem. Obsah alkoholu 4,9%obj.

Chmely: Sládek, ŽPČ. Hořkost: 40 IBU. Kvasinky: Spodní, kmen č. 2 dle sbírky VÚPS

Při výrobě našeho světlého ležáku vycházíme z léty ověřených tradičních postupů výroby piva českého tipu. Svou sytou zlatavou barvu pivo získává intenzivním vařením každého ze dvou rmutů. Hořkost je intenzivní, nikoliv však ulpívající ani drsná, natožpak nepříjemná. Většina hořkých látek pochází totiž z Žateckého poloraného červeňáku, který tomuto pivu dává jemnou hořkost a intenzivní chmelové aroma. Jedná se o klasické české pivo plzeňského tipu, vyráběné s úctou k tradičním postupům výroby českého piva. 

 

13% HopBit

Spodně kvašené světlé speciální pivo. Obsah alkoholu 5,5%obj.

Chmely: Motueka, NZ Cascade, Rakau, Waimea. Hořkost: 45 IBU. Kvasinky: Spodní, SafLager S-189.

Pivo vařené po vzoru novozélandských ležáků, pro jehož výrobu byly použity čistě jen novozélandské odrůdy chmelu dovezené až ze země „Pána Prstenů“. Toto pivo je vyráběné ze světlých sladů a spodně kvašené, což dává možnost vyniknout unikátnímu aroma novozélandských chmelů, které byly použity i pro studené chmelení během procesu zrání. Ve vůni dominuje intenzivní aroma novozélandských chmelů, které přechází od grepů, limetky a citronů přes květinové až k typické píniově zelené vůni chmelu. V chuti se za intenzivní hořkostí ukrývá mírná a čistá sladovitost. Toto pivo je svěží a aromatické, ale zároveň silné a hutné.

 

15% Intergalactic PA

Svrchně kvašené speciální pivo světle měděné barvy. Obsah alkoholu 6,4%obj.

Chmely: Centennial, Crystal, Columbus, El Dorado, Galaxy, Galena, HBC 342, Mandarina Bavaria, Motueka, Hořkost: 65 IBU. Kvasinky: Svrchní, SafAle S-04.

Toto pivo obsahuje unikátní kombinaci pečlivě vybíraných aromatických odrůd chmele z různých koutů naší planety. Touto skladbou vznikl naprosto unikátní buket aromatických látek, kterému dává možnost vyniknout menší množství karamelových látek ze světlých karamelových sladů.  Aroma tohoto piva není tak intenzivní jako je například u našeho APA 17°. Člověka nezasáhne tak intenzivní vůně. Aroma je spíše i sladové, ale pokud bychom vůni více zkoumali, tak je možné nalézt celou škálu ovocných vůní z aromatických chmelů, a to od citronu a limetky přes mandarinku, granátové jablko, broskve, černý rybíz, ananas a meloun. V  chuti je cítit silná sladová hutnost a chlebnatost. Nižší prokvašení příjemně balancuje jemná aromatická hořkost s intenzivním dozníváním. Nižší jemný říz podporuje pitelnost tohoto piva. Název vzniknul podle odrůdy Galaxy, která byla v kombinaci spolu s ostatními odrůdami použita jak při chmelovaru tak i pro studené chmelení během procesu zrání.

  

16% Hibiscus - Ibiškový pšeničný speciál

Svrchně kvašené pšeničné pivo obsahující výluh z Ibiškových květů. Obsah alkoholu: 6,8%obj.

Chmel: Spalt. Hořkost: 17 IBU. Další suroviny: Ibiškový květ, citronová tráva, med. Kvasinky: Svrchní WB-06

Základem tohoto piva je pšeničný slad, který pivu dává hutné sladové tělo. Kvašením pomocí bavorského kmene kvasnic vznikla celá řada aromatických látek, které svým aroma připomínají banány, jablka a hřebíček. Ibiškový květ a citronová tráva navíc doplňují chuťový vjem o mírnou osvěžující aromatickou kyselinku, která se snoubí se sladkostí zbytkového extraktu a klasickým aroma bavorského pšeničného piva. Ibiškový květ navíc zabarvil toto pivo do růžově načervenalé barvy. Jedná se o lehce pitelné a osvěžující pivo, ochucené pouze pomocí přírodních přísad.

   

17% APA (American Pale Ale)

Svrchně kvašené speciální pivo, polotmavé. Obsah alkoholu 7,5%obj.

Chmely: Cascade, Citra, Crystal, Chinook, Columbus, Simcoe. Hořkost: 80 IBU. Kvasinky: Svrchní, SafAle US-05

Naprosto nezapomenutelný zážitek z oblasti svrchně kvašených piv. Podobně jako pivo typu IPA (Indian Pale Ale) se jedná o silné pivo s výraznou aromatickou hořkostí. Pro naši „APU“ jsme pečlivě vybírali ze speciálních aromatických odrůd amerického chmele, které se vyznačují velmi vysokým obsahem aromatických látek. Silice těchto odrůd se vyznačují citrusovým aroma, které přechází přes grep, mango až po další tropické ovoce. Tento vjem je navíc umocněn aromatickými látkami vytvořenými během kvašení pomocí speciálního druhu kvasinek, používaných v mnoha minipivovarech v Kalifornii a jiných amerických státech. Při výrobě tohoto piva jsme použili čistě jen aromatické odrůdy amerického chmelu včetně studeného chmelení a s chmelem jsme rozhodně nešetřili.

  

18% Imperial Pale Lager

Spodně kvašené speciální pivo sytě zlaté barvy. Obsah alkoholu 7,9%obj.

Chmely: Ella, Mosaic, Mount Hood, Nelson Sauvin, Sterling, Wai-iti, ŽPČ. Hořkost: 75 IBU. Kvasinky: Spodní, SafLager S-189.

Jedná se o silné speciální pivo ležáckého tipu. Vyšší hodnotu zbytkového extraktu vyrovnává intenzivní hořkost. Odrůdy chmelu byly vybírány tak, aby charakter hořkosti byl i při vyšším množství hořkých látek jemný s intenzivním dozníváním a aby dominantní částí buketu piva bylo čisté chmelové aroma. Toto pivo je chmelené i za studena, s dobou zrání na chmelu minimálně 60 dní.